Vandiekomsa

BIOGRAFIE

Het is 2007 als Hein Augustijn een oproep plaatst op Folkforum. De gitarist is jaren eerder geëmigreerd vanuit Brabant naar Utrecht. En hij heeft Heimwee. Zijn oproep tot Brabantse folk vindt weerklank bij Ramon de Louw, liefhebber van dialect en verzamelaar van folkplaten. Hij weet nog wel iemand, David Cornelissen. Hij is met zijn liedjes en deuntjes vaak in Tilburg op straat en cafés te vinden. De mannen vinden elkaar in het spelen en zingen van klassiekers van o.a. Veulpoepers BV en Gerard van Maasakkers. Al gauw komt er eigen muziek, met eigen teksten over kiepen, wijven, en liefdesverdriet.

In 2011 volgt een eerste CD (titelloos en inmiddels uitverkocht). De folky Brabantse nummers worden enthousiast ontvangen en er volgen mooie optredens in cafés en folkpodia tot zelfs over de Brabantse grenzen. Het wordt tijd om het bandgeluid uit te breiden met slagwerk en contrabas. Maarten Roijackers en Marcel van Cuijk nemen de nodige ervaring mee en Vandiekomsa bestaat dan uit vijf mannen. In deze bezetting staat de band in 2013 onder andere op Elastiek Muziek en Festival Mundial. Hun ‘Lied van de Kiepenboer’ wint de tweede prijs bij ‘Brabants Moiste’, en in datzelfde jaar verschijnt er ook een EP (de Baarschot sessies). 2014 wordt er gewerkt aan een nieuwe CD waarbij ook ‘eminence grise’ Kees Schoone aanschuift. Zijn accordeonspel wordt een vaste waarde en Kees een vaste gast. Die zomer staat Vandiekomsa, nu uitgebreid met accordeon, onder andere op het hoofdpodium van Parkfest.

Vandiekomsa tekent bij HKM records (bekend van oa Rowwen Hèze) en begin 2015 wordt in een volgepakt Paradox de nieuwe CD ‘Vur mekaar’ gepresenteerd. In de tour die volgde werd onder andere Paaspop bezocht (‘Theater de zachte G’) en werd opgetreden in het populaire televisieprogramma ‘Onder Ons’ van Omroep Brabant.

In 2016 wordt het jaar van werken aan nieuwe liedjes. In 2017 is de folkbende immers alweer tien jaar op pad en dat moet gevierd worden!

Begin 2019 verschijnt ‘Efkes Nog’. Met de aankondiging van de nieuwe CD wordt ook het afscheid bekend gemaakt van Kees Schoone.

 

Een geslaagd folkalbum”

Recensie “Efkes Nog”, website New Folk Sounds.

 

“In de Parkstage-tent zorgt Vandiekomsa voor een gemoedelijk Brabants sfeertje, waarbij ze vanaf het begin laten horen dat ze in een paar jaar tijd een volwassen band zijn geworden die het verdient om gehoord te worden.”

website Folkforum

 

“Ze hebben zich knap ontwikkeld en genesteld in de top van de Nederlandse folkscene.”

Nieuwbrief GUO